سرطان مقعد (Anal Cancer)، یک موضوع جدی و پیچیده در دنیای پزشکی است که هر روزه به یادآوری میکند که مبارزه با بیماریهای خطرناک در حال ادامه است. مقعد، آن نقطه نهایی از مسیر گردش غذا در بدن، جایی است که تغذیه به انتهای رسیده و پسماندها آماده خروج میشوند. اما گاهی اوقات، این ناحیه آرامآرام شاهد تغییرات غیرمعمولی و بینظمی میشود که باعث تبدیل شدن سلولهای طبیعی به سلولهای خبیث و سرطانی میشود. سرطان مقعد با چالشهای فراوانی همراه است؛ از تشخیص دقیق تا روشهای درمان پیشرفته، همگی در خدمت رسیدن به یک هدف مشترک هستند: بهبود کیفیت زندگی و زندهماندگی بیماران. در این مقاله، به بررسی علل، علائم، روشهای تشخیص و درمان، و نهایتاً به اهمیت اطلاعرسانی و پیشگیری از این بیماری پرخطر خواهیم پرداخت.
سرطان مقعد یکی از اختلالات جدی و خطرناک در ناحیه نشیمنگاهی است که به طور معمول در افراد مسن دیده میشود و به ندرت افراد زیر 35 سال را هدف قرار میدهد. زمانی که فرد به سرطان مقعد دچار میشود، سلول های بدن به دلیل وجود تغییرات ژنتیکی ناشی از جهشها، دچار نقص در تنظیم رشد و تکثیر میشوند. این سلولهای سرطانی بر خلاف سلول های طبیعی بدن، با سرعتی بیشتر از حد معمول تکثیر میکنند و در نتیجه تودههای سرطانی در منطقه مقعد را تشکیل میدهند. علاوه بر آن سلول های سرطانی ممکن است به سایر بافت های دیگر حمله و آنها را آلوده کند.
بیشتر بخوانید: راه های درمان بواسیر چیست؟
بسیاری از افراد ممکن است علائم بیماری خود را ناشی از سایر بیماری های مقعدی مانند بواسیر بدانند که این تفکر کاملا اشتباه بوده و بهتر است در خصوص مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به یک پزشک متخصص بیماری های مقعدی مراجعه کنید. علائم هشدار دهنده سرطان مقعد موارد زیر را شامل میشود:
بیشتر بخوانید: انسداد روده چیست و چه علائمی دارد؟
بسیاری از افرادی که به سرطان مقعد دچار میشوند ممکن است یکی یا چند مورد از شرایط زیر را داشته باشند از جمله:
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ تماس بگیرید.
به منظور تشخیص دقیق تر سرطان مقعد، پزشک معالج ممکن است برخی از آزمایشات و معاینات را تجویز کند که به شرح زیر هستند:
در این نوع معاینه، پزشک یا پرستار با استفاده از دستکش استریل، یکی از انگشتان که با روغن مخصوص شده است را وارد مقعد کرده و داخل آن را از بابت هر چیز غیر عای مورد بررسی قرار میدهد.
در این روش، پزشک با استفاده از یک ابزار نازک به نام پروکتوسکوپ، که دارای دوربین و نور میباشد، داخل کانال مقعد و نواحی اطراف آن را بررسی میکند. این معاینه باعث میشود تا نواحی مقعد به خوبی مورد ارزیابی پزشک قرار گیرد .
این روش مشابه پروکتوسکوپی است، با این تفاوت که از یک لوله بلند و نازک که دارای چراغ تشکیل شده و علاوه بر ناحیه مقعد میتواند راست روده را نیز بررسی کند.
در این روش، پزشک با قرار دادن پروبی به نام اندوپروب در مقعد و رکتوم، از امواج صوتی پرانرژی یا اولتراسوند استفاده میکند تا به بافتها و اندام های داخلی بپردازد. تصاویری که از این روش به دست میآید، به پزشک کمک میکند تا بافت ها را به طور دقیقتر ارزیابی کند.
این معاینات و آزمایشات به پزشک کمک میکنند تا تشخیص دقیق تری از وضعیت بافتها و احتمال وجود سرطان در منطقه مقعد بگذارد و در نتیجه، برنامهریزی برای درمان مناسب را انجام دهد.
بیشتر بخوانید: راه های تشخیص فیستول چیست؟
جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری جدی، باید به نکات مهم زیر توجه کنید:
با رعایت این نکات، میتوانید اقداماتی کارآمد برای جلوگیری از ابتلا به سرطان مقعد انجام دهید و خطرات احتمالی را به حداقل برسانید.
اینکه برای سرطان مقعد از چه تکنیک درمانی استفاده میشود بسته به نوع و میزان گسترش بیماری شما دارد. به طور کلی پزشکان از یک یا ترکیبی از چند روش به منظور از بین بردن سرطان ممکن است استفاده کنند، از جمله:
این روش جراحی به منظور برداشتن توده های سرطانی ایجاد شده در ناحیه مقعد به همراه برخی از بافت های سالم اطراف آن انجام میشود. این روش معمولاً در مواردی کاربرد دارد که توده های بدخیم کوچک و به نقاط دیگر بدن گسترش نیافته باشند. هدف از انجام این روش، حفظ عضلات اسفنکتر (عضلات کنترل کننده حرکات روده) است تا بیمار بتواند کنترل حرکات روده خود را داشته باشد.
در این روش جراحی، بخش های مختلفی از سیستم گوارش، از جمله مقعد، رکتوم و بخشی از کولون سیگموئید (بخشی از روده بزرگ) از طریق یک برش در ناحیه شکم برداشته میشوند. در این حالت، جراح با ایجاد یک اتصال به نام “استوما” امکان تخلیه مواد زائد از بدن را ایجاد میکند. استوما در واقع یک دهانه در ناحیه شکم است که از آن میتوان مواد زائد را به کمک یک کیسه یکبار مصرف خارج کرد. این روش جراحی معمولاً در مواردی استفاده میشود که پس از پرتو درمانی یا شیمی درمانی، سرطان باقی مانده یا عود کرده باشد.
در روش پرتو درمانی، از اشعههای با انرژی بالا مانند اشعه ایکس یا دیگر انواع پرتوها استفاده میشود تا سلول های سرطانی را تخریب کند و یا رشد آنها را متوقف سازد. نحوه انجام پرتو درمانی بستگی به نوع و مرحله سرطان مقعد دارد. این روش میتواند به صورت داخلی یا خارجی انجام شود.
در این روش، از داروها برای از بین بردن یا جلوگیری از رشد سلول های سرطانی استفاده میکنند. این داروها ممکن است به صورت تزریق به ماهیچه یا مصرف قرص تجویز شوند که با وارد شدن به جریان خون، بر سلول های سرطانی تاثیر منفی میگذارند.
هرگاه تغییرات غیر معمولی در ناحیه مقعد احساس کردید یا به علائم مذکور دچار شدید، به شدت توصیه میشود که این مسئله را با پزشک متخصص بیماری های مقعدی مطرح کنید و آن را جدی بگیرید.
اگر به دنبال یافتن پزشک ماهر در این زمینه هستید، دکتر داوود تاجبخش بدون شک یکی از برترین متخصصان بیماری های مقعدی در تهران است. ایشان با بیش از 20 سال تجربه کار در زمینه درمان بیماری های مقعد، توانسته رضایت بسیاری از بیماران خود را جلب کند و باعث موفقیت درمانی بسیاری از آنها شود.
اگر نیاز به مشاوره رایگان با دکتر تاجبخش را دارید میتوانید از طریق واتساپ و شماره های مندرج در سایت با ایشان تماس حاصل فرمایید.