بیماری های مقعد انواع و اقسام مختلفی دارد. امروزه به دلیل سبک زندگی مدرن و استفاده از غذاهای فست فود و زندگی های مدرن بیماری ها بیشتر از پیش خود را نشان می دهند.درد مقعد نیز از این امر مستثنی نیست. درد مقعدی از جمله بیماری هایی است که رژیم غذایی تاثیر به سزایی در ابتلا به آن دارد.البته موارد دیگری نیز بر بیماری های مقعد و درد مقعدی تاثیرگذار است که در ادامه به آن دلایل اشاره خواهیم کرد. لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
درد مقعد به احساس درد و ناراحتی در مقعد گفته می شود. درد مقعدی ممکن است علاوه بر ناحیه مقعد در روده راست و قسمت تحتانی دستگاه گوارش نیز تاثیرگذار باشد. درد مقعدی یک بیماری شایع است و ممکن است فرد پس از ابتلا به یبوست درد مقعدی را احساس کند. البته درد مقعدی شدت متفاوتی دارد و در واقع همین امر باعث می شود تا بر اساس شدت درد مقعدی راه های درمان و نوع بیماری مقعد دسته بندی شود و تغییراتی در آن به وجود آید.
درد مقعدی معمولا با علایمی مانند سوزش، خارش و درد شدید همراه است. اگر یک فرد بارها به بیماری های مقعد مانند یبوست، شقاق و.. مبتلا شود در این صورت درد مقعدی بیشتر و شدیدتر خواهد بود. پس سابقه بیماری فرد در این زمینه از جمله مسایلی است که باید به آن توجه شود چه از جانب پزشک و په از جانب بیمار.گاهی درد مقعدی با خون ریزی همراه است. در این صورت می توان گفت ادامه یافتن این وضعیت برای بیمار خطرناک خواهد بود.
گاهی ممکن است درد مقعد به دلیل مسایل کوچکی مانند یبوست یا بلند کردن وسایل سنگین و… به وجود آید و فرد دارای درد جزیی باشد. در این صورت با درمان و مراقبت کوتاه مدت فرد بیمار بهبود می یابد. اما باید مراقب بود چرا که تکرار این وضعیت ممکن است به درد مقعدی مزمن، منجر شود. درد جزیی به راحتی درمان می شود و می توان از داروهای خانگی برای درد جزیی استفاده نمود. بهتر است خود درمانی صورت نگیرد و داروها تحت نظر پزشک متخصص برای بیمار تجویز شود تا نتیجه مناسب از درمان حاصل گردد.
درد مقعد رابطه مستقیم با دیگر بیماری ها از جمله شقاق دارد. به طور مثال اگر بیمار دارای درد مقعدی باشد و درد او تشدید شود و در دوره های مختلف عود کند و با هر بار عود کردن درد مقعدی شدیدتر شود ممکن است به شقاق منجرد شود و درد مقعدی دائمی شود. در این صورت درد مقعدی در اثر عدم پیگیری برای درمان به شقاق تبدیل شده است.
برای جلوگیری از درد مقعد مزمن و تبدیل درد مقعدی به بیماری هایی مانند شقاق یا دیگر بیماری ها راه کارهای پیشگیرانه ای وجود دارد که بسیار به فرد کمک می کند. بهتر است در هنگام ابتلا به درد مقعدی و یبوست در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید چرا که اگر با گذشت 3 تا 6 هفته، فرد بیمار بهبود نیابد و درد مقعدی یا یبوست ادامه پیدا کند، در این صورت بیماری فرد به شقاق مزمن منجر خواهد شد.
درد مقعدی به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود:
درد سوزشی دردی است که بیشتر هنگام دفع صورت می گیرد و تا چند ساعت بعد احساس سوزش یا درد با فرد همراه است. درد سوزشی شبیه به برش های چاقو است و علت درد سوزشی وجود زخم هایی در مقعد می باشد که اگر درمان نشود مشکلات بیشتری به همراه خواهد داشت.
درد ثابت و مداوم دردی است که در نتیجه بیماری عفونی، دردها و التهابات مقعد در طولانی مدت به وجود آمده است. درد ثابت و مداوم می تواند به طور مداوم با بیمار همراه باشد مثلا فرد چند روز درد دارد بعد از چند هفته کمی بهبود می یابد و دوره بیماری عود می کند و فرد درد دارد.
برای درمان درد مقعدی روش هایی وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم. البته بهتر است درمان درد مقعدی متناسب با بیماری فرد و تشخیص پزشک صورت بگیرد اما به طور کلی روش های زیر از بهترین روش های درمان درد مقعدی است:
در هنگام درد مقعدی و یا یبوست بهترین زمان مراجعه به پزشک را باید در نظر بگیرید. بهترین زمان مراجعه به پزشک زمانی است که شما:
دلایل درد مقعد بسته به شدت درد و نوع بیماری متفاوت است. وجود تومورهایی در مقعد باعث می شود تا درد مقعدی شکل بگیرد. به همین دلیل هنگام احساس درد مقعدی لازم است به پزشک متخصص مراجعه نمایید. از دیگر دلایل درد مقعدی می توان به مشکلات و یا آسیب های کمر یا نخاع اشاره کرد. ممکن است جا به جایی وسایل سنگین باعث شود تا اسیب هایی به نخاع، کمر و در نهایت مقعد وارد شود پس باید با احتیاط عمل کنید و تا جایی که امکان دارد از حمل وسایل سنگین پرهیز کنید. فراموش نکنید برای اطمینان از ابتلا به درد مقعدی ابتدا به پزشک مراجعه کنید چرا که ممکن است گاهی بیماری دیگری را با درد مقعدی اشتباه بگیرید و یا نتوانید در درمان دقیق و به موقع درد مقعد شایسته عمل کنید.