کیست مویی یک بیماری است که معمولا افراد چاق و پرمو دچار آن می شوند. در این بیماری ممکن است به علت عفونت ایجاد شده فرد درد زیادی را متحمل شود. البته امروزه راه های موثری برای درمان کیست مویی وجود دارد مانند جراحی سنتی کیست مویی و لیزر کیست مویی که در ادامه به آن می پردازیم.
کیست های مویی در قسمت بالای شکاف بین باسن ایجاد میشوند که یک حفره یا سوراخ کوچک می باشند که ممکن است درون آن مایع یا چرک پر شود و ممکن است باعث ایجاد آبسه گردد. یک کیست مویی به طور معمول در برگیرنده ی مو، کثیفی و مواد زائد می باشد. کیست مویی میتواند باعث ایجاد درد شدیدی شود و در برخی موارد منجر به عفونت شود. درصورت عفونی شدن، چرک و خون از خود ترشح میکند و بوی بدی پیدا خواهد کرد. در این بیماری که معمولا مردان به آن مبتلا شده و بیشتر در جوانان مشاهده می شود و همینطور در افرادی که زیاد می نشینند شایعتر بوده گاه ممکن است وجود کیست مویی با خون ریزی همراه باشد و اگر این ترشحات زیاد شوند با تورم و تب همراه خواهند بود.
در واقع باید گفت هنوز دلایل دقیقی برای ابتلا به بیماری کیست مویی کشف نشده اما معمولا بیماری کیست مویی ژنتیکی است. وراثت از مهمترین علل کیست مویی می باشد و شاید بتوان گفت چاقی،پرمویی و وجود غده های چربی نیز در پیدایش بیماری کیست مویی بی دلیل نیست. از دیگر علل کیست مویی می توان به زیاد نشستن نیز اشاره کرد که باعث به وجود آمدن بیماری کیست مویی در افراد می شود.
به روایتی دیگر اگر مو های زیر پوست راهی به سطح پوست نیابند، در زیر پوست رشد می کنند و به شکل توده درمی آیند و در اطراف آن ها کم کم چرک و عفونت و خون جمع میشود. به این توده کیست مویی می گویند. اگر کیست راهی به بیرون پیدا کند، ترشحات بدبو آن به سطح پوست می آید. اما اگر راهی نیابد، متورم و بزرگ و دردناک خواهد شد.
در یک نگاه کلی به علل ابتلا به کیست مویی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
کیست مویی در ابتدا ممکن است هیچ گونه علایم و یا دردی به همراه نداشته باشد و شما فقط یک برآمدگی یا غده چربی را حس کنید اما به مرور زمان درد و آبسه به وجود می آید و کیست کم کم عفونی می شود.
اگر بیماری مزمن باشد فرد علایم کیست مویی را به صورت موارد زیر احساس خواهد کرد:
درصورت مشاهده هر یک از علائم بالا فورا با کلینیک لیزر شفا تماس بگیرید.
تنها راه درمان کیست مویی جراحی می باشد که به دو صورت جراحی سنتی و لیزر کیست مویی صورت می گیرد.
قبل از انجام این روش، پزشک ازیک بیحسی موضعی استفاده میکند. پس از آن با استفاده از چاقویی کوچک، آبسه را باز کرده وهر چیزی که درون آبسه وجود دارد اعم از مو، خون و چرک را از درون آن خارج و آن را تمیز میکند. پس از آن او یک پانسمان استریل روی زخم می گذارد و اجازه میدهد که زخم از درون ترمیم شود. این زخم به طور معمول درعرض ۴ هفته بهبود مییابد و بیشتر افراد به هیچ روش درمانی دیگری نیاز پیدا نمیکنند.
قبل از انجام این روش، پزشک ازیک بیحسی موضعی استفاده میکند. پس ازآن فنول (یک ترکیب شیمیایی که به منظور ضد عفونیکردن بهکار میرود) را درون کیست تزریق میکند. این امکان وجود دارد که این روند چندین بار تکرارشود. در آخر این درمان سبب می شود که ضایعه، سفت و بسته شود.امکان این وجود دارد که این درمان عود کند در نتیجه پزشکان در برخی از موارد جراحی را جایگزین می کنند.
اگر کیست مویی شما مرتباً عود میکند، بهترین گزینه برای درمان عمل کیست مویی می باشد. قبل از عمل جراحی تحت یک بیحسی موضعی قرار میگیرید.پس از آن جراح، با بازکردن ضایعات تمام چرکها و کثیفیها را خارج میکند. زمانی که این کار انجام شد، جراح شروع به بخیه کردن زخم ها می کند. پس از جراحی پزشکتان توضیحات لازم را در مورد چگونه عوض کردن پانسمانتان خواهد داد. برای جلوگیری از رشد مو در داخل زخم، محل مورد نظر را مرتباً اصلاح کنید.
یکی از کارآمد ترین روش های درمان این بیماری استفاده از لیزر درمانی می باشد که کمترین عوارض را به دنبال دارد.
در این روش جراحی کیست مویی یا سینوس پیلونیدال و قسمتی از پوست اطراف آن با لیزر برداشته می شود. در این روش زخم بسته نمیشود تا بطور طبیعی بهبود پیدا کند که به طورمعمول چندین هفته طول میکشد. برتری این روش در این است که کل بافت ملتهب برداشته و احتمال برگشت وعود این بیماری بسیار کم است.
در این روش فقط قسمت سینوس یا کیست با لیزر برداشته میشود. برش سینوس با لیزر بیضی شکل می باشد و سپس دو طرف برش به هم نزدیک شده و بخیه میخورد. برتری این روش در این است که زخم خیلی سریع بهبود پیدا می کند، ولی درصد برگشت سینوس و یا عفونت محل در مقایسه با روش اول بیشترمی باشد. البته اگر بخیه از بین کفل ها به بیرون زده شود خطرهای احتمالی کاهش پیدا می کند.
برای دریافت نوبت جهت درمان کیست مویی با لیزر در تهران با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.
هزینه های درمان در هر روشی متفاوت خواهد بود و باز هم بسته به بیمه درمانی افراد متفاوت است. البته در بیشتر موارد در روش درمانی لیزری نمی توان از بیمه استفاده کرد و بیمار باید هزینه ها را خود بپردازد اما در روش درمانی جراحی بر اساس نوع بیمه و سایر عوامل تاثیرگذار مانند اندازه و حجم کیست مویی، بیمه بخشی از هزینه ها را تقبل می کند. البته بهتر است برای اطلاع دقیق به پزشک متخصص مراجعه کرده و با او مشورت کنید.
به یاد داشته باشید که با هر روشی هم که درمان را آغاز کنید پس از انجام درمان نیاز به مراقبت دارید تا بهبود یابید پس بهتر است موارد مراقبتی زیر را دنبال کنید:
نکته ای که بسیار حائز اهمیت می باشد نقش تجربه پزشک در درمان کیست مویی می باشد. پزشکانی که صرفا تخصصی در این حوزه فعالیت می نمایند کیس های جراحی بیشتری را تجربه خواهند نمود و سبب درمانی بی نقص تر و دقیق تر خواهند شد.
در کلینیک شفا بیش از 16 سال است که تمرکز صرفا بر روی درمان بیماری های نشیمنگاهی یا همان مقعدی بوده و تجربه ای ارزشمند در طی این سال ها کسب شده است که نقش این تجربه در کاهش درصد عود بیماری و تشخیض و درمان صحیح بیماری بسیار ارزشمند می باشد.
کیست مویی بیماری جدی نیست اگر در مراحل ابتدائی آن اقدام کنید، به راحتی میتوان جلو عفونت آن را گرفت. در این مقاله روش های خانگی برای پیشگیری و بهبود کیست مویی ارائه شده. مهم ترین آنها ورزش کردن و تحرک داشتن است. همچنین اگر کارتان نشستنی است، حتما هر 45 دقیقه بلند بشید و راه بروید. موهای زائد مخصوصا در بالای خط باسن را بتراشید زیرا همین مو های زائد عامل اصلی ایجاد کیست مویی هستند.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
با آرزوی سلامتی برای شما