بیماری ها و مشکلات ناحیه مقعد در ردیف بیماری های دردناک و آزاردهنده قرار می گیرند. اکثر افراد از بیان بیماری شان و در میان گذاشتن آن با پزشک، خجالت می کشند، اما با این کار تنها باعث بدتر شدن شرایط و بزرگ تر شدن مشکل میشوند تا جایی که بیماری به حدی میرسد که آنها مجبور میشوند به بیمارستان بروند. خجالت و ترس را کنار بگذارید. هر ساله افراد زیادی درگیر بیماری های مقعدی از جمله فیستول یا شقاق میشوند و به دنبال راه درمان هستند.
در این مقاله بهترین و موثرترین روش های درمان شقاق مقعد را با هم بررسی می کنیم
بیشتر شقاق های مقعدی نیازی به جراحی ندارند. راحت ترین درمان برای شقاق مقعد، جلوگیری از یبوست با رژیم غذایی سرشار از فیبر مانند:
همچنین استفاده از مکمل فیبر بدون نسخه (در کل 25-35 گرم فیبر در روز) است. نوشیدن حداقل 8 لیوان آب برای تقویت حرکات نرم روده و کمک به روند بهبودی لازم است. برای یادآوری نوشیدن آب می توانید از تایمر تلفن همراه خود استفاده کنید. طوری تنظیم کنید که هر دو ساعت یادآوری کند. از داروهای بی حس کننده موضعی ، مانند لیدوکائین ، می تواند برای کاهش درد مقعدی مفید باشد.
داروهای مسکن درد برای شقاق مقعدی توصیه نمی شود، زیرا میتواند باعث یبوست شود. اقداماتی که اشاره شد میتواند بیشتر شقاق های مقعدی را بهبود دهد. اگر بعد از گذشت 1 ماه هنوز علائم شقاق بهبود نیافت، نیاز به درمان های مداخله ای و موثر تر خواهد بود. زیرا ممکن است دچار شکاف های عمیق تر در محل زخم شده باشید و این شکاف میتواند به ماهیچه حلقوی مقعد آسیب وارد کند. در این مرحله شما دچار بی اختیاری مدفوع و باد معده خواهید شد. پس حتما درمان شقاق را جدی بگیرید.
روش های درمانی موثر برای درمان شقاق
طرز کار این دارو به این صورت است که با شل کردن عضله اسفنکتر مقعدی فشار اسفنکتر را کاهش می دهد و متعاقب آن جریان خون در محل آسیب را افزایش می دهد و در نتیجه سرعت بهبود شقاق افزایش می یابد.
از عوارض نیتروگلیسیرین میتوان به سردرد اشاره کرد که در 20 الی 30 درصد افراد گزارش شده است. اگر دارو های فشار خون مصرف می کنید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید زیرا نیتروگلیسیرین میتوان بر روی فشار خون تاثیر بگذارد.
داروهایی مانند دیلتیازم و نیفدیپین از این دسته هستند. هر دو به روشی مشابه پماد نیتروگلیسیرین عمل می کنند و در 65 تا 95 بیماران باعث بهبود شقاق شده است. همانند نیتروگلیسیرین بر روی فشار موثر است و اگر داروهای فشار مصرف می کنید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید. همانند نیروگلیسیرین میتواند باعث سردرد شود اما موارد گزارش شده آن کمتر است.
شقاق ها می توانند به راحتی دوباره عود کنند و کاملاً معمول است که یک شقاق مقعدی که کاملاً یهیود یافته است پس از دفع مدفوع سخت یا آسیب دیدگی دیگر، عود می کند. ادامه عادات خوب رژیم غذایی سرشار از فیبر به عنوان یک تغییر در سبک زندگی بسیار مهم است.
شقاق مقعد دوباره باید بررسی شود. حرکات روده حین دفع مدفوع، اسپاسم عضله مقعد داخلی و دیگر دلایل همه در تاخیر بهبودی شقاق نقش دارند. سایر مشکلات مانند بیماری التهابی روده (بیماری کرون)، عفونت ها حتی سرطان مقعدی می توانند علائمی شبیه شکاف های مقعدی ایجاد کنند.
پزشک شما حتما در مورد سابقه پزشکی شما سوال می کند و یک معاینه فیزیکی، از جمله بررسی از ناحیه مقعد را انجام می دهد. یک شکاف مزمن مقعدی احتمالاً پارگی عمیق تری دارد و ممکن است دارای رشد گوشتی داخلی یا خارجی باشد. محل شکاف سرنخی در مورد علت ایجاد آن ارائه می دهد. اگر پزشک فکر می کند شما یک بیماری زمینه ای دارید، ممکن است آزمایش های بیشتری را توصیه کند.
روش جراحی برای درمان شقاق مقعدی شامل تزریق بوتاکس به اسفنکتر داخلی مقعد که در 66 درصد موارد موجب بهبودی شقاق مقعدی شده است و یا برداشتن اسفنگتر داخلی (اسفنکتروتومی) است. هر دوی این موارد به طور معمول، روش های سرپایی هستند. هدف از این جراحی ایجاد آرامش در اسفنکتر مقعدی است، در نتیجه درد مقعد را کاهش می دهد و باعث می شود درد شقاق کاهش یابد. این دو روش جراحی به ندرت باعث بی اختیاری در دفع مدفوع و باد معده میشود. البته جراح شما قبل از عمل، تمام موارد لازم را با شما درمیان می گذارد.
استفاده از لیزر برای درمان شقاق مزمن مقعد موثر ترین روش درمان است. نیازی به بستری و بیهوشی عمومی ندارد. به صورت سرپایی انجام میشود. لیزر ساده، موثر و بدون درد است. لیزر به بافت های اطراف آسیب وارد نمی کند و فرد دچار بی اختیاری در دفع مدفوع یا باد معده نمیشود. اگر فرد دچار دیگر بیماری های مقعدی مانند فیستول مقعد باشید، می توانید همزمان آن را نیز درمان کنید. در روش لیزر درمانی احتمال ابتلا به دیگر بیماری های ویروسی مانند هپاتیت درحد صفر است. پس از درمان با لیزر بیمار می تواند به راحتی دفع مدفوع کند. لیزر دوره نقاهت یک روزه دارد و بیمار می تواند پس از یک روز به سر کار برود.