در جوامع امروزی شاهد ابتلا بسیاری از افراد به سرطان کولورکتال هستیم که البته افزایش روز افزون آن را میتوان ناشی از آب و هوای آلوده، غذای ناسالم، فشار های روانی زندگی، جهش ژنتیکی و سایر عوامل موثر بر کیفیت زندگی افراد دانست.
فرقی نمیکند در چه سن و سالی هستید، با این حال سرطان کولورکتال یا همان سرطان روده بزرگ ممکن است جوانان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اما علائم این بیماری چیست؟ چرا به سرطان روده بزرگ دچار میشویم؟ چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کولورکتال هستند؟ آیا میتوان از ابتلا به کولورکتال جلوگیری کرد؟
در ادامه این متن با ما همراه باشید تا درباره این مشکل جدی اطلاعات لازم را به دست آورید:
سرطان روده بزرگ که اصطلاحا با نام سرطان کولورکتال یا سرطان کولون نیز معرفی میشود سومین سرطان شایع در جهان است که میتواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری طی شرایط خاصی با تکثیر سلول های غیر طبیعی موجب میشود تا پولیپ یا توده هایی در پوشش روده بزرگ یا در انتهای آن پدید آید. در صورتی که اقدامات لازم جهت برداشتن و از بین بردن توده های ایجاد شده انجام نشود، آنها به مرور بزرگ و سرطانی میشود. در نهایت این موضوع میتواند منجر به گسترش بیماری در سایر نواحی روده بزرگ شود و سلول های سرطانی را به سراسر بدن منتقل کند.
برای دریافت وقت مشاوره در کلینیک لیزرشفا میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: سرطان مقعد چیست؟ + سرطان مقعد چه علائمی دارد؟
ممکن است اولین سوال در ذهن شما این باشد که به چه علت به سرطان کوولورکتال مبتلا میشویم و چه عواملی در بروز این بیماری جدی موثر است؟ در اینجا ما عواملی که موجب ایبتلا به سرطان کولورکتال میشود را نام بردیم. اینها موارد زیر را شامل میشوند، از جمله:
بیشتر بخوانید: بواسیر چیست؟ + درمان بواسیر با لیزر در تهران
ممکن است به تازگی متوجه علائم غیر عادی مانند دفع خون به هنگام اجابت مزاج شده باشید و نگرانی هایی در این باره برای شما به وجود آمده باشد. در صورتی که به سرطان کولورکتال مبتلا شدهادید احتمال دارد برخی از علائم زیر را تجربه کنید:
توصیه میشود در شرایطی که هر یک از علائم فوق را مشاهده کردید سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه فرمایید تا نگرانی هایی که در این باره دارید برطرف شود یا در صورت ابتلا به این بیماری در مراحل نخست شناسایی و اقدامات پزشکی جهت بهبود و درمان شما انجام شود.
بیشتر بخوانید: علت بروز کیست مویی چیست؟
به طور معمولا سرطان کولورکتال بزرگسالان بالای 50 سال را در گیر میکند اما با این حال ممکن است جوانان را نیز به خود دچار کند. با توجه به تحقیقات انجام شده در این زمینه میانگین سنی ابتلا به سرطان روده بزرگ برای مردان 68 سال و برای زنان 72 سال است.
” Colorectal cancer can occur in young adults and teenagers, but the majority of colorectal cancers occur in people older than 50. For colon cancer, the average age at the time of diagnosis for men is 68 and for women is 72 “.
منبع: www.cancer.net
اما به طور کلی کسانی که شرایط زریر را دارند بیشتر از سایر افراد به سرطان کولورکتال مبتلا میشوند:
بیشتر بخوانید: راه های درمان شقاق مقعدی
از قدیم گفتند پیشگیری بهتر از درمان است! بنابراین اگر به این بیماری مبتلا نشدید و علائم ناراحت کننده آنرا تجربه نکردید بهتر است علاوه بر تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی، با انجام غربالگری های سالانه از ابتلا به سرطان روده بزرگ پیشگیری کنید. در ادامه این متن به برخی از باید ها یا نباید ها در ارتباط با پیشگیری از طرطان روده اشاره کردیم:
علاوه بر موارد فوق افراد مشکوک به سرطان کولورکتال باید برای بررسی های دقیق تر به پزشک متخصص مراجعه کنند و در صورت لزوم به منظور پیشگیری ثانویه و تشخیص زود هنگام، با نظر پزشک تست غربالگری را به طور منظم انجام دهند.
” شاید خیلی از افرادی که به سرطان کولورکتال مبتلا میشوند امید خود را برای ادامه زندگی از دست بدهند و به این فکر کنند که دیگر آخر راه رسیدند، اما این طور نیست! چرا که درصد بالایی از افرد مبتلا با تشخیص و درمان به موقع توانستهاند سلامت خود را بازگرداند و از ادامه زندگی خود در کسانی که دوستشان دارند لذت ببرند :)) “
در صورتی که مشکوک به سرطان کولورکتال باشید، پزشک متخصص با توجه به سوابق پزشکی و علائم بیماری شما برای تشخیص دقیق تر بیماری آزمایشات زیر را به شما توصیه کند:
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم ممکن است در اثر تغییر ژنتیکی به سرطان کولورکتال مبتلا شده باشید. با این حال زمانی که مواد دفعی در حال عبور از روده است، سلول های تغییر ژن یافته روده وادرد مدفوع میوشود و پزشک با آزمایش DNA مدفوع میتواند به سرطانی بودن بافتت روده بزرگ پی ببرد.
در این روش پزشک با استفاده از لوله نازک و منعطفی که در انتهای آن دوربین و نور کارگذاری شده است بافت پوششی رکتوم و روده بزرگ را از نظر هر گونه ناهنجاری و بافت غیر عادی مورد بررسی قرار میدهد. شما قبل از انجام این کار میبایست از داروهای ملین استفاده کنید تا روده به طور کامل تمیز شود.
بیشتر بخوانید: راههای تشخیص فیستول مقعدی
کلونوگرافی CT یا کولونوسکوپی مجازی یک روش تصویربرداری پزشکی است که از اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر مقطعی از روده بزرگ استفاده می کند. در کلونوگرافی CT، پیش از انجام تست، روده بزرگ باید خالی شود تا تصاویر دقیق تری از آن به دست آید. این تصاویر با کمک کامپیوترها پردازش و بازسازی میشوند تا یک تصویر دقیق از داخل روده را در اختیار پزشک قرار دهد.
برای دریافت وقت مشاوره در کلینیک لیزرشفا با شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ تماس بگیرید.
این آزمایش یک تست تشخیصی غیرتهاجمی است که به منظور شناسایی و تشخیص وجود خون مخفی در مدفوع به منظور تشخیص زود هنگام سرطان کولورکتال و اختلالات دیگر گوارشی انجام میشود. این تست از واکنش های ایمونوشیمیایی (واکنش های شناسایی مولکولهای ویژه با استفاده از آنتی بادی ها) استفاده میکند تا خون مخفی را در مدفوع تشخیص داده شود چرا که رگ های خونی پولیپ غالبا ضعیف و شکننده اند و هنگام خروج مدفوع آسیب میبینند.
بیشتر بخوانید: علت سوزش در ناحیه مقعد چیست؟
به طور کلی انتخاب روش درمانی مناسب برای سرطان کولورکتال بسته به میزان گسترش بیماری در بدن دارد که این موضوع شامل اندازه تومور، تاثیر تومور بر بافتهای اطراف و گسترش به اندامهای دیگر میشود. در صورتی که متوجه سرطان کولورکتال شدید و نمیدانید سرطان کلورکتال چگونه درمان میشود، پزشک معالج ممکن است یکی یا ترکیبی از چند موارد زیر را برای بهبود شرایط و سلامت جسمانی شما در نظر بگیرد:
جراحی پولیپ ها و توده های ایجاد شده در بافت روده میتواند اولین قدم برای درمان سرطان کولورکتال باشد! در برخی موارد ممکن است با توجه به گسترش بیماری بخش ویسع تری از روده برداشته شود و مجددا بافت را اتصال داد. حتی گپاهی اوقات ممکن است به دلیل درگیر شدن برخی از اندام ها به سلول های سرطانی، پزشک برای جلوگیری قسمت هایی را از بدن خارج کند.
این روشها معمولاً برای درمان سرطان در مراحل پیشرفته توصیه میشوند. پرتوتراپی از پرتوهای X-ray برای تخریب سلولهای سرطانی و شیمی درمانی (کمپیوتری تراپی) از داروها برای تخریب سلولهای سرطانی یا کاهش رشد آنها استفاده میشود. این دو روش به تنهایی یا به عنوان یک روش درمان تکمیلی به همراه راحی ممکن است مورد استفاده پزشکان قرار بگیرد.
این نوع درمان با تجزیه و تحلیل بیشتر ژنتیکی و مولکولی تومورها در ارتباط است. داروهایی تجویز میشوند که به طور مستقیم به مسیرهای خاص در داخل سلول های سرطانی وارد شده و رشد آنها را متوقف میکنند یا از ایجاد آنها جلوگیری میکنند.
برای دریافت وقت مشاوره در کلینیک لیزرشفا میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ تماس بگیرید.